top of page

Λίγο Ιστορία...

 

H «Καλή-ράχη»  ονομαζόταν έτσι από τους πρώτους χωρικούς, επειδή ο κωνικός λόφος την έκρυβε από τους πειρατές που ερήμωσαν την ελληνική ακτογραμμή και τα νησιά. Το αρχικό χωριό χτίστηκε πίσω από το λόφο, όχι στις πλαγιές που βλέπουν προς τη θάλασσα. Αντίστοιχα, οι πειρατές ονόμασαν το χωριό "Κακή-Ράχη"!

Ποια ήταν η Αννούσα;
Η Αννούσα ήταν προγιαγιά του Γιώργου Οικονομίδη, πατέρα του ιδιοκτήτη. Ήταν κόρη πλοιοκτήτη και καπετάνιου από το νησί της Ύδρας. Ήταν επίσης ενεργό μέλος του πληρώματος ενός από τα πλοία τους* (καΐκια) μαζί με τα τρία αδέρφια της. Λέγεται ότι η Αννούσα «επάνδρωνε» τα πανιά. Εμπορεύονταν γύρω από το Αιγαίο την εποχή της οθωμανικής κυριαρχίας στην Ελλάδα, η οικογένεια εξόπλιζε επίσης κρυφά τους νησιώτες για τον αγώνα για ανεξαρτησία.  

Στη Θάσο, ξεφόρτωναν τα όπλα στη Θυμωνιά, μια παραλία κάτω από τον Θεολόγο, την τότε πρωτεύουσα, ψηλά στο κέντρο του νησιού. Τα παραλάμβαναν και τα έκρυψαν άνδρες από διάφορα χωριά, με αρχηγό τον Χατζηγεώργη, από τον Θεολόγο. Ένας από αυτούς ήταν και ο Δημήτρης Οικονομίδης από το χωριό Καλλιράχη. Η Αννούσα τον ερωτεύτηκε και αποφάσισε να παντρευτεί και να μείνει στη Θάσο.


Ο Δημητρός έφερε τη νύφη του στο σπίτι στην Καλλιράχη, που τότε αποτελούσε μόνο το πίσω μισό του σημερινού σπιτιού. Η πόρτα ήταν χαμηλή και το σπίτι μικρό. Συνηθισμένος σε πολύ διαφορετικές συνθήκες στην Ύδρα, ο πατέρας της Αννούσας δεν εντυπωσιάστηκε! Όμως, η απάντηση της Αννούσας ήταν σταθερή. «Παντρεύομαι τον άντρα, όχι το σπίτι» ήταν τα λόγια της, σύμφωνα με τον οικογενειακό μύθο.

Η Αννούσα ήταν μέρος μιας ελληνικής παράδοσης δυναμικών γυναικών, στην οποία περιλαμβανόταν η Μπουμπουλίνα, η πιο διάσημη από όλες τις γυναίκες καπετάνιους που πολέμησαν κατά της οθωμανικής κυριαρχίας. Και πάλι σύμφωνα με την οικογενειακή παράδοση, η Μπουμπουλίνα, που καταγόταν από την Ύδρα, ήταν ξαδέρφη της Αννούσας.

Πολύ σεβαστή και γνωστή ως «Καπετάνισσα» η ίδια, η Αννούσα είχε σημαντική φωνή στο διοικητικό συμβούλιο του χωριού και συμμετείχε και στο κεντρικό συμβούλιο του νησιού. Οι απόγονοί της, μέχρι την εποχή που ο δισέγγονός της Γιώργος ξεκίνησε το σχολείο, ήταν γνωστοί στο χωριό ως «Αννούσηδες». Μόνο τότε, στα τέλη της δεκαετίας του '20, ο δάσκαλος προφανώς επέμενε ότι τα δισέγγονα να καταγραφθούν με το οικογενειακό όνομα Οικονομίδης.

Το δεύτερο μισό του σπιτιού το έχτισε ο ο γιος της Αννούσας το 1902, όπως λέει το έτος που αναγράφεται σε μια γωνιακή πέτρα του τοίχου.

*
N.B. Ως μορφή ασφάλισης, οι πλοιοκτήτες της εποχής είχαν συνήθως μια σειρά σκαφών από κοινού, έτσι ώστε καμία οικογένεια δεν θα καταστρεφόταν εάν ένα σκάφος ή/και το φορτίο του χανόταν..

bottom of page